duminică, mai 28, 2006

Comunicare

Citeam ieri dezvăluirile şi sfaturile pe care ni le oferă un participant la Olimpiadele Comunicării (echipa Imagine), Horia. Unul dintre punctele atinse, care mi-a stârnit interesul, a fost urmatorul:
„Lipsa de comunicare” este motivul cel mai banal, motivul universal invocat de noi atunci cand avem probleme[...] de cand cu blogurile si in general cu iT, comunicam prea mult. Societatea noastra sufera de sindromul comunicarii. Intreaga nostra natiune pare sa fi indragit conceptul de comunicare. Totusi adesea, poti consideraca ai mult noroc atunci cand comunicarea nu are loc.
Eu aş privi acest fapt dintr-un unghi oareşicum diferit. Aş aşeza actul comunicării pe un cu totul alt palier. Cum aşa? Ei bine, adevărata problemă cu care ne confruntăm, de câteva decenii, este superficialitatea în relaţiile interumane.
Datorită diversificării surselor de amuzament şi apariţiei unei mari varietăţi de noi activităţi, indivizii ajung să-şi dezvolte abilităţi diferite, să îmbrăţişeze concepte de viaţă totalmente opuse şi experimentează trăiri din cele mai diverse. Din acest motiv, acel prim -şi, teoretic, banal- contact cu necunoscutul aşezat pe scaunul de alături în compartimentul trenului, este atât de dificil de realizat. Nu mai există acele 5 teme universale care, odată abordate, să asigure accesul sigur înspre închegarea unei prietenii cu persoana de alături.

Perioada în care construirea de noi amiciţii e mult facilitată, este copilăria. Un munte de naivitate, lipsa de griji, absenţa suspiciunilor şi temerii de a fi respins vin în ajutorarea noastră. Însă, odată cu trecerea timpului, procesul devine mult mai greu, pentru că noi înşine construim o fortăreaţă greu de trecut pentru cei aflaţi în exterior şi, la rândul nostru, ne aşteptăm să dăm de acelaşi zid neprimitor în momentul în care avem tendinţa să ne apropiem de o altă fiinţă umană. De cele mai multe ori, din acest motiv, renunţăm chiar să o facem. Nu vi s-a întâmplat niciodată să observaţi în autobuz o persoană cu un zâmbet fermecător, cu acea carismă aparte care vă invită să interacţionaţi cu ea? Şi cu toate acestea, inhibaţi fiind, nu facem acel prim pas pentru a ne apropia şi a verifica veridicitatea instinctelor noastre. Datorită laşităţii, a instinctului de autoapărare şi a jenei (în situaţia în care nu ar decurge totul după cum ne-am dorit).

Comunicarea este doar arma cu care încercăm să combatem teama de singurătate şi izolarea anormală în care ne-am afundat. Dacă aceasta se realizează excesiv, în ultima perioadă, prin intermediul PC-ului, al internetului -sau chiar al unui simplu blog-, însă ea vine să ridice o serie de bariere aşezate între exponenţii societăţii, înseamnă că îşi face datoria şi este binevenită. Este dovada faptului că dorim şi încercăm din răsputeri să trecem peste anumite limitări şi bariere aşezate involuntar între noi. Este un pas înainte, înspre vindecare. Să sperăm că, într-un timp relativ scurt, vom învăţa să emitem opinii şi doleanţe, fără un efort colosal, chiar puşi faţă în faţă cu interlocutorul.

Aparent, azi a ieşit la suprafaţă latura mea optimistă şi încrezătoare în viitorul şi evoluţia umanităţii. Poate ar trebui să dorm ceva mai mult.

16 Comments:

At 5:12 p.m., Blogger Razvan Dragu said...

Comunicarea prin scris a ramas esentiala . Stiu oameni ..MULTI..care mai drgraba dau un SMS decat sa sune. Si asta nu ca nu ar avea bani , ci pentru ca asa e mai comod. Este confortabil sa tastezi , dar este o adevarata lupta cu tine insuti sa vorbesti fata in fata cu un om.
Trist

 
At 5:15 p.m., Anonymous Anonim said...

Bravo mai copii, parca sunteti hippie toti. Merg pe strada si cand vine unu si se baga in seama cu mine ( ciudati din aia care vorbesc cu toata lumea) io ar trebui sa socializez cu ei ?

 
At 9:14 p.m., Anonymous Anonim said...

da, ai dreptate.
Te-ai intrebat de ce au mare succes Y messenger, google sau chiar site-urile matrimoniale? Dintr-un motiv foarte simplu: nevoia de comunicare debordanta pe care unii oamenii incerca sa o faca.Dar de ce pe net? Fie sunt complexati de anumite lucruri, fie nu au curajul sa spuna in fata.
Sunt multe persoane cu care vb pe mess si nu m-am intalnit niciodata.S-ar putea sa am surpriza ca acele persoane(cand o sa se iveasca ocazia sa ne intalnim) sa fiu dezamagit. Si ele poate de mine.
Sa fiu mai clar.
Alt ex: sunt unele persoane care imi fac placere sa vb cu ele pe mess, iar cand ne intalnim (desi ne vedem des)sa fim ca niste straini.
Mess-ul ajuta comunicarea, dar nu o rezolva.
Asta ca o mica completare.
Frumos articol.

 
At 12:12 a.m., Anonymous Anonim said...

"Nu mai există acele 5 teme universale"

Care ar fi ele?

 
At 12:20 a.m., Blogger Andra said...

Sa zicem: politica, fotbal, vreme, preturi exorbitante, o carte buna a autorului X... Exista o mare posibilitate ca, abordand toate aceste subiecte, sa nu ai parte de vreun feed-back sau de captarea interesului celui de langa tine.

 
At 12:31 a.m., Anonymous Anonim said...

Vindecare? "Ignore", "Block", "Invisible" sunt doar cateva motive pentru a prefera comunicarea online. Devenim tot mai perfectionisti si acceptam tot mai putin imperfectiunile (chiar si ale noastre) si e mult mai comod sa acceptam in lumea noastra perfecta doar acele persoane care considaram ca "merita".

"Just another brick in the wall" ...

 
At 7:40 p.m., Anonymous Anonim said...

si tu te iei dupa fratii oane? :)

 
At 10:28 p.m., Anonymous Anonim said...

si tu te iei dupa fratii oane?
hai mah, aveam pretentii de la tine

 
At 10:37 p.m., Blogger Andra said...

:P Am abordat tema deschisa de Horia dintr-un cu totul alt unghi; o cu totul alta perspectiva asupra comunicarii. Citeste postul. Si, Zoso, ce pretentii aveai de la mine? :)

 
At 11:00 p.m., Anonymous Anonim said...

pai, din ce scrii rezulta ca ai un iq mai mare decat temperatura camerei. asta inseamna ca trebuie sa indeplinesti niste asteptari.

 
At 11:12 p.m., Blogger Andra said...

O palida umbra de compliment. Sa speram ca ma voi ridica, totusi, la nivelul asteptarilor. ;)

 
At 11:25 p.m., Anonymous Anonim said...

pai, nu iti zic din prima ca esti desteapta si frumoasa, ca ti-o iei in cap.
:D

 
At 10:37 p.m., Anonymous Anonim said...

Bai, zozo...care e faza cu fratii oane? poate ma lamuresti si pe mine? intai... ne cunostem de undeva? si apoi nu inteleg "tu te iei dupa fratii oane?" Se pare ca mananci mult cacat, doar ca sa te faci interasant.
Te-as ruga sa te limitezi doar la ce stii.
Andra tu de te iei dupa zozo?
Aveam pretentii de la tine...

 
At 10:50 p.m., Blogger Andra said...

Of, of! Nu suntem pe campul de lupta, baieti.

 
At 11:00 p.m., Anonymous Anonim said...

point proven!

 
At 11:36 p.m., Anonymous Anonim said...

si, inainte de a ma ruga ceva, primeste 2 sfaturi gratis:
1. invata sa scrii corect romaneste
2. invata nickul/numele persoanei careia te adresezi.

andra, sorry for trollin...

 

Trimiteți un comentariu

<< Home